Cică să ştii limba română înseamnă să fii mafiot

Muzica românească a început să câştige din ce în ce mai mult teren. De cele mai multe ori se întâmplă să fii acasă şi să dai drumul la radio pentru a destinde puţin atmosfera. Asculţi o melodie, ţi se pare drăguţă iniţial, ba chiar vrei să o cauţi şi te chinui să dai de ea pe YouTube, aşa că scrii la search toate cuvintele pe care le auzi, doar-doar vei da de ea. Dacă vezi că nu e de găsit, nu-i bai, văru’, ai Shazam pe telefon şi te rezolvă. În următoarele zile constaţi că aceeaşi melodie o mai auzi de einşpe mii de ori, te saturi de ea şi schimbi postul de radio. În sfârşit o melodie ce-ţi încântă auzul, când…ce să urmeze? Aceeaşi melodie de care încercai să fugi. Atunci te enervezi şi îţi spui că este timpul să mai ieşi din casă. Te duci prin oraş, ieşi la o cafea, o ţigară, o măslinuţă şi îţi cântă o ,,baladă” comercială la ureche. Parcă ai mai auzit-o undeva? Ah, stai… e melodia aia nouă pe care o căutai tu şi abia a apărut, da…

Cam aşa se întâmplă cu melodiile comerciale. Sunt precum scamele de pe colanţi, niciodată nu scapi de ele. Saaau precum acelea pe care ţi le pui la alarmă. Pui una frumoasă, cică să te trezeşti binedispus, iar in două luni de cântat în cap la şase dimineaţa, la interval de 10 minute, că mai dai şi tu amânare, ajungi să o urăşti.

Totuşi, şi melodiile astea comerciale, pe lângă faptul că nu au nicio logică în lyrics, măcar sunt ritmate. Cum spunea şi Otilia, nu trebuie să înţelegi versurile, nu contează ce înseamnă, dacă îţi place ritmul, e totul okay.

În ultimul timp, am observat iniţiativa artiştilor români de a da lecţii de gramatică ascultătorilor, ceea ce mi se pare un lucru bun. Dacă pui în ,,şir” toate melodiile cu astfel de intenţii, ajungi la concluzia că este un fel de proiect lansat cu scopul de a mai educa puţin românii. Eu una, în timpul liceului, am observat că dacă o melodie era foarte ritmată, îi învăţam versurile fără să vreau, în timp ce dacă voiam să reţin o lecţie la şcoală, stăteam şi o seară întreagă citind încontinuu şi aveam senzaţia că nu îmi intră în cap şi îmi doream ca artiştii să scoată piese cu versuri din biologie, geografie, formulele la matematica, de ce nu, poate şi cu Ion, Moromete, Otilia (Mărculescu, nu Bilionera). Însă, cum unii români preferă cărţile de credit sau de joc în schimbul celor de citit, au considerat că este mai uşor să inventezi tu o altă limbă, decât să înveţi una deja existentă. Şi aşa au apărut specimenele ce s-au lansat pe YMessenger sau Hi5 şi au făcut greşeala de a nu rămâne acolo.

1

Boooon, Krem a recunoscut în melodia ,,Mă-ta are cratimă”, faptul că

,,Piesa asta nu-i romantica, e chiar foarte pragmatica
Lasam o noua tactica de a-nvata gramatica.”

Nu ştiu în ce măsură a prins asta la public, pentru că tot ce am auzit în acea perioadă au fost tot felul de înjurături despre mame, urmate de propoziţia ce avea să-i facă mai inteligenţi ,,cu cratimă, bă!”. Nah, Krem săracu’ s-a gândit la toate genurile de public, dacă nu le ai cu româna şi vorbeşti în cifre, adică ai o gândire mai matematică aşa, e bine să ştii că ,,Minusul de-acolo e cratima-n gramatica”.

Şi dacă te-ai plictisit să-ţi înjuri prietenii şi tovarăşii alături de care ieşi la o sămânţă la scară, de mama lor, Connect-R s-a gândit să mai schimbe puţin placa (adică înjurăturile tale) sau persoana căreia i se adresează. Hai să îţi înjuri şi partenerul, că parcă i se urcă la cap atâta ,,iubi dubi”. Mai dă-l în …dragostea ta şi pe ăla.

Şi de când a lansat Connect-R melodia ,,Dă-te-n dragostea mea”, pe lângă faptul că unii români au văzut cum se scrie corect, parcă şi viaţa de cuplu a devenit mai interesantă. Parcă vă înţelegeţi mai bine chiar. Dacă el e toată ziua plecat la bere cu băieţii, vine târziu şi se aşează pe canapea, după ce îşi ia o altă bere şi deschide televizorul să vadă meciul Juventus-Barcelona, timp în care râgâie ca un animal şi urlă că e pe cale să piardă la pariuri, tu de ce să îi spui: ,,Dacă vei continua să te porţi ca o maimuţă de la Zoo, te părăsesc, mami!”, când îi poţi spune: ,,Mă, iubite, dă televizorul ăla mai încet, dă-te-n dragostea mea, că ne aud vecinii,mă!”.

Am trecut şi de vremurile astea, acum ne-am mai emancipat. Suntem mafioţi, mai nou. Acum gramatica e sexy.

,,Se zice pe care, ar fi bine sa sti
Cucereste-ma cu textu, gramatica e sexy”

Cu atâta tehnologie în jurul nostru, partenerul nu îl mai întâlneşti în parc, ci pe siteurile de socializare. Atracţia propriu zisă a ajuns pe locul trei. Întâi te uiţi la poza de profil, apoi îi urmăreşti punctuaţia, limbajul şi gramatica. Nu de alta, dar dacă ajungi cu ea la altar, trebuie să nu te trezeşti cu vreo surpriză pe invitaţiile de nuntă şi să scrie în loc de ,,Dragoş”, ,,Dragoşi”. Sau mai rău…,,Dragoşi, soţul meu care îl iubesc.”

Lăsând gluma la o parte, mă bucură faptul că media încurajează într-un mod foarte subtil populaţia de a-şi învăţa limba. Este de apreciat că românii sunt foarte inventivi şi mediatizează acest subiect într-un mod ce implică simţul umorului.

,,Să ştii limba română înseamnă să fii mafiot”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s