Revelionul nostru cel de toate zilele

Revelionul nostru care ești în calendar…
Sfințească-se vremurile ce vor urma…
Vie amintirea ta
Facă-se norocul tău
Precum la munte, așa și la Revelionul Vedetelor
Salamul nostru cel de toate zilele
Dă-ni-l nouă astăzi
Și de iartă nouă râgâiturile noastre
Precum și noi iertăm că Black Friday e doar o dată pe an
Și nu ne duce pe noi în faliment
Ci ne izbăvește de dușmani
Că a ta este toată piftia și șampania
În numele anului nou și al banilor pierduți la lăutari.
La mulți ani!  (Acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare- ce va urma nu este un pamflet)

 

,,REVELIÓN, revelioane, s. n. Noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie, în care se sărbătorește Anul Nou; petrecere care are loc în această noapte.” (via dexonline.ro)
Îmi amintesc și acum nopțile de revelion de când eram mică. Era un fel de ritual. Toată lumea (lumea= eu, mama și tata) se îmbrăca frumușăl la patru ace. Okay, nu știam pe vremea aia expresia „la patru ace”, așa că eram fericită că ne ,,îmbrăcăm frumos”. Apoi, se întindea masa. Dacă aveam musafiri, se întindea masa cea mare, pe care se punea fața de masă ,,cea bună” ,adică acea față de masă pe care nu o folosești deloc în timpul anului și o scoți de la naftalină doar la ocazii speciale. Musai trebuia să fie și o lumânare pe masă, de preferat roșie. De Revelion tot ce e pe tine trebuie să fie roșu. E un fel de ,,Moș Crăciun se întoarce- partea a doua”. Cică și chiloții trebuie să fie roșii, poartă noroc. Am aflat mai târziu de asta. Revenind la ritual, când totul era gata, iar tu arătai ca o zână gata să-și împrăștie praful magic peste noul an, apar musafirii: prieteni de familie sau rude ce vin să mănânce. Îmi amintesc cu plăcere acele clipe în care simțeam spiritul sărbătorilor pe bune. Pe vremea aceea, Dan Negru avea emisiuni mai bune, iar la televizor nu apăreau toți maneliștii, ci în cel mai bun caz te uitai la un stand up comedy al lui Doru Octavian Dumitru.

Anul ăsta s-a umplut facebook-ul de memeuri cu acest eveniment. Lumea parcă a înnebunit cu Revelionul ăsta. Nici nu trece bine 1 ianuarie și deja auzi ,,Anul ăsta unde o să îți faci revelionul?”, ,,La televizor, cu Dan Negru”, ,,Hă…ce fraier!”.

200

Eu cred că revelionul este doar un sfârșit de lună și o trecere de la un calendar la altul. De la un calendar cu file cu rețete de bucate sau bancuri, la unul de birou sau unul ortodox. Este doar un motiv în plus de a petrece. Și totuși dacă vrei cu adevărat să faci asta, cred că se poate, având în vedere că avem 12 luni. În loc să îți schimbi calendarul, schimbi fila și îl poți numi ,,Revelion1”, ,,Revelion2”, ,,Revelion3”… ,,Revelion11”, ,,Revelion-cu-Dan-Negru” sau ,,Revelion-la-Predeal” (dak ejty mai smeq).

Însă acest șir de revelioane are și o parte negativă. Exceptând faptul că este un șir, ca la matematică și pentru a-l rezolva îți trebuie o formulă, pe care nu o știu pentru că…Facultate de Litere și Ioana. Vă dați seama dacă în fiecare lună ar fi Revelionul că ai auzi întrebarea ,,Unde îți faci Revelionul?” de o mie de ori pe zi? Și nu numai… femeilor le-ar sta gândul doar la cu ce anume să se îmbrace. Adică, serios…unele își cumpără ținuta încă din Noiembrie pentru că este la reducere pe internet de Black Friday și tot se mai rpobează de 5 ori până atunci.

Dacă ar trebui să îți pregătești o ținută specială la fiecare sfârșit de lună, bărbații nici nu ar mai putea să le ia mințile femeilor, pentru că le-ar fi luate deja de fiecare procent redus la acea rochie roșie pe care și-a dorit-o încă de la ,,Revelionul7”, dar nu i-a intrat salariul pe card și nu l-a putut lua pe al iubitului, pentru ca a mai făcut asta o dată pentru ,,Revelionul6” și a reușit să scape neprinsă.

Cât despre emisiunile TV…sunt primitive. Vezi urlete, scandaluri și burtoși râgâitori care abia și-au luat Lamborghini, iar dacă schimbi canalul vezi la știri oameni săraci, fără casă și familie. Dar de revelion, toate vedetele se strâng în platou și petrec și la fiecare 10 minute asculți câte o manea și vezi o publicitate de un sfert de oră. Când se apropie de ora 00, îl auzi pe Dan Negru cum urlă din toți plămânii ,LA MULȚI AAAANI, 201x”, în timp ce ceasul tău electronic este ori înainte, ori înapoi cu câteva minute, te uiti pe geam și nu e nicio artificie. Și te simți de parcă Dumnezeu a pus pauză pentru a se duce la toaletă, iar când se întoarce să dea play, au apărut și artificiile și atunci toată lumea tabără pe tine să te pupe și să îți ureze la muți ani. Tot ce vrei în momentul ăla e să se termine mai repede pentru că ți-a înghețat mâna pe paharul de șampanie. Când deschizi facebookul, vezi numai poze de cuplu cu descrierea ,,încă un an împreuna”, iar peste o lună se despart sau urări cu ,,un an nou cât mai bun”. Apoi pentru unii urmează petrecerea sau somnul. Depinde dacă îți petreci noaptea dintre ani la Cabana Caprioara sau Cabana Plăpumioara. Toată lumea vrea ca următorul an să fie cel mai bun an și apoi se îmbată, păstrându-și aceleași obiceiuri vechi. Și ca un fel de Deja-vu prost ce nu mai are farmec.

Nici viitorul nu mai e ce-a fost. La fel și Revelionul.

200 (1).gif

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s